Θεραπεια Ουλιτιδας: Συμπτώματα|Αντιμετώπιση

Τι ειναι η ουλιτιδα;

Η ουλίτιδα είναι μια ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή των ούλων.

Είναι αναστρέψιμη με καλή στοματική υγιεινή.

Ωστόσο, χωρίς θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, στην οποία η φλεγμονή των ούλων έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ιστών και την απορρόφηση του οστoύ  γύρω από τα δόντια.

Η  Περιοδοντίτιδα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών.

Τι προκαλει την ουλιτιδα;

Η κύρια αιτία εμφάνισης της ουλίτιδας είναι ο σχηματισμός πλάκας μια μαλακή, κολλώδης, μεμβράνη βακτηρίων που παράγουν τοξίνες και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα ούλα.

Πως αντιμετωπιζεται η ουλιτιδα;

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για την εκτίμηση της υγείας των ούλων και η τήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής όπως και ο συχνός καθαρισμός των δοντιών στο οδοντιατρείο με ανώδυνο τρόπο υπερήχους ή σοδοβολή δοντιών για την αφαίρεση τυχόν συσσωρευμένης πλάκας είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης κατά της ουλίτιδας.

Η εφαρμογή καλής στοματικής υγιεινής αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φλεγμονής των ούλων και είναι απαραίτητο να γίνεται σε καθημερινή βάση.Η αιμορραγία των ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική;Ενώ είναι αλήθεια ότι μερικές γυναίκες αναπτύσσουν τη γνωστή «ουλίτιδα εγκυμοσύνης ή Ουλίτιδα κύησης,» δεν είναι αλήθεια ότι αυτή η ασθένεια συμβαίνει στην κάθε εγκυμονούσα.Η πρόληψη αυτής της κατάστασης επιτυγχάνεται με:

  • την επιπλέον φροντίδα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο (5 λεπτά το βούρτσισμα|3 φορές την ημέρα)και τη χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.πιο συχνούς καθαρισμούς δοντιών|θεραπεία ουλίτιδας. Αυτό συστήνεται μόνο από τον οδοντίατρό σας και βέβαια μπορεί να μην είναι απαραίτητο αν είσαστε επιμελής στα δύο παραπάνω βήματα.

Η κακή αναπνοή ή κακοσμία στόματος μπορεί να είναι ένας δείκτης Ουλίτιδας!

Επίμονη κακή αναπνοή ή μια κακή γεύση στο στόμα σας μπορεί να είναι ένδειξη ασθένειας των ούλων (Ουλιτιδα) και άλλων ασθενειών του στόματος (Περιοδοντίτιδα).

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να βρεθεί η αιτία του προβλήματος  μέσω της μεθόδου διαφοροδιάγνωσης, όπου διενεργείται κλινική και πιθανόν ακτινογραφική εξέταση με ψηφιακά οδοντιατρικά μέσα.

Εάν έχετε συνεχώς κακή αναπνοή|κακοσμία στόματος, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε τον οδοντίατρό σας.Τακτικές εξετάσεις επιτρέπουν στον οδοντίατρό σας να ανιχνεύσει τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με ιατρικές διαταραχές,όπως:

  • διαβήτη,τοπικές λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού,χρόνια ιγμορίτιδα,οπισθορρινική καταρροή,χρόνια βρογχίτιδα,γαστρεντερικές διαταραχές, ή και ηπατική ή νεφρική πάθηση.

Συγκεκριμένα ο διαβήτης που συνδυάζεται με τη δυσοσμία του στόματος έχει δύο κύριες αιτίες:

Εάν ο οδοντίατρός σας κρίνει ότι το στόμα σας είναι υγιές, μπορεί να παραπεμφθείτε σε παθολόγο. Έχοντας ασθένεια των ούλων/ουλίτιδα σημαίνει ότι θα χάσω τα δόντια μου!Όχι, δεν είναι έτσι!Δεν χρειάζεται να χάσετε κανένα από τα δόντια σας σε απλή ουλίτιδα ή ασθένεια των ούλων, αν έχετε καλή στοματική υγιεινή.Αυτό σημαίνει βούρτσισμα των δοντιών σας:

  • δύο φορές την ημέρα,καθαρισμό με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντιο βουρτσάκι ανάμεσα στα δόντια σας καθημερινά,σωστή και υγιεινή διατροφή,και τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις (2/έτος).

Η Ουλίτιδα θεραπεύεται ή εξελίσσεται πάντα σε περιοδοντιτιδα:Η Ουλιτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με κατάλληλη θεραπεία.Αυτό συμβαίνει επειδή η ασθένεια των ούλων είναι ανώδυνη και πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι νοσούν.

Τα ούλα που αιμορραγούν εύκολα ή είναι κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα είναι ένα σημάδι ουλίτιδας, το πρώτο στάδιο της ασθένειας των ούλων και το μόνο στάδιο που είναι αναστρέψιμο.

Όταν ανιχνεύεται νωρίς η ουλίτιδα μπορεί συνήθως να εξαλειφθεί:

  • από έναν επαγγελματικό καθαρισμό στο οδοντιατρείο με υπερήχους ή σοδοβολή δοντιών,ακολουθούμενη από καθημερινό βούρτσισμακαι οδοντικό νήμα.

Έχω διαβήτη. Θα πάθω ασθένεια των ούλων!

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει την ικανότητα του σώματός σας να επεξεργάζεται τη ζάχαρη.Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα:

  • στα μάτια,νεύρα,νεφρά,καρδιάκαι άλλα μέρη του σώματός σας.

Ο διαβήτης μπορεί επίσης μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης των ιστών.

Εάν έχετε διαβήτη, είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε:

προβλήματα στοματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των ούλων, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να είστε περισσότερο επιμελής με τη στοματική υγεία σας.   

Skip to content